Å sove nok er viktig

Hvorfor er det viktig å sove godt?

vakker kvinne som sover godtÅ sove er selvsagt en normal og essensiell del av livet vårt. Men hvis vi tenker oss om – er det ikke en rar ting å gjøre?

På slutten av hver dag mister vi bevissthet og blir paralysert. Å sove for lite har gjort våre forfedre sårbar for ville dyr og andre farer. Så den potensielle risken, som er universell for pattedyr og mange andre arter, må ha en fordel når det kommer til utvikling og evolusjon? Forskning på dette området har lenge stått stille.  Men i det siste har en serie resultater gitt forskere et nytt lys og innsikt på hvorfor vi sover og hva som skjer når vi gjør det.

Så hvorfor sover vi?

Forskere er faktisk ikke helt sikker, men den generelle oppfatningen er at det lar kroppen og særlig hjernen tid til å gjenvinne seg. Ny forskning har vært i stand til å finne ut mer om den detaljerte prosessen som involverer søvn. Igjennom dagen bygger hjerneceller koblinger med andre deler av hjernen, som er et direkte resultat av nye opplevelser og impulser. Igjennom søvn, ser det ut til at de viktige koblingene blir styrket og de uviktige redusert. Eksperimenter med søvnforstyrrede rotter, har vist at prosessen som styrker og reduserer koblingene hovedsaklig skjer mens de sover. En gruppe ledet av Professor Maiken Nedergaard, ved Univsersitetet av Rochester Medisinke Senter i New York, oppdaget at et nettverk av mikroskopisk væskefyllte kanaler, som fjerner avfallsprodukter i hjernen – og at dette skjer fortrinnsvis når hjernen er skrudd av. Man kan tenke at det er som en hjemmefest. Du kan enten underholde gjester eller rydde huset, men du kan egentlig ikke gjøre begge deler samtidig.

Og hva skjer når man ikke får nok søvn?

Det vises at mangel på søvn forandrer måten genene i kroppens celler oppfører seg. Ny forskning viser at gener som involveres i betennelser får økt aktivitet og at genene responderer på søvnmangel som om kroppen er under stress. Denne mangelen på søvn, som våre forfedre gjerne hadde under stressede situasjoner, kunne dempe effekten av angrep fra ville dyr eller andre fiender. Det putter kroppen i en alarmtilstand slik at den er forberedt på skader. Nå i dag, er slike angrep lite sannsynlig for folk flest, men denne nye forskningen kan gi oss en link mellom søvnmangel og de negative innvirkningene det har på kroppen – som hjerteproblemer og slag.

0 kommentarer… add one

Legg igjen kommentar

Next Post:

Previous Post:

facebook logoGoogle+ logotwitter logo