Aksjer

Alternativ investering

Investering

Smart pengebruk handler ikke bare om sparing og budsjett, men også om investering. Legger du penger til side, og lar de ligge, vil de etter hvert synke i verdi og du taper på det over tid.

investering

Å spare er en investering i fremtiden

Investering kan være skummelt hvis du ikke forstår alternativene man sitter med. Tradisjonell investering, som aksjer og fond, er flott om du er fersk. Etter hvert som man modnes, kan det være lurt å utforske alternative former for investering. Disse former for investering vil utvide din portefølje og gir muligheter for høy avkastning. Når det er sagt, er ikke investering for alle. Det er svært viktig at man forstår markedet godt, før det puttes penger i det. For å forstå hva alternativ investering er, har vi her noen eksempler.

Eiendom

Dette har etterhvert blitt svært vanlig. Du kan kjøpe eiendom til lav verdi, pusse den opp og selge for umiddelbar profitt. Du kan også kjøpe eiendom til utleieformål og tjene grovt på en konstant månedtlig inntekt fra leietakere. Bakdelen ved investering i eiendom er at det generelt kreves en stor engangssum til å begynne med. Man kan få lån hos banken, men sitter fremdeles igjen med andre kostnader assosiert med eiendommen. I tillegg til dette, må du ha penger til renovering, dersom et videresalg er målet.

Samleobjekter

Et eksempel på samleobjekter kan være tegneserier. Med suksess i filmer som «The Avengers» og «The Amazing Spiderman», er det ikke rart at tegneserer stiger i popularitet. Hvis du har en interesse innenfor dette, kan det være et lurt sted å putte pengene dine. Her kan man finne tegneserier fra en hundrelapp til flere millioner. Selvsagt er det ingen garanti at tegneseriene vil selge for mer enn man kjøpte den for. Du må vite hva som er populært blant samlere og det vil naturligvis gi større avkastning om man tenker langsiktig investering.

Kunst

Hvis du vet å identifisere kunst og ser etter en langtidsinvestering, kan du kjøpe noe allerede i dag og selge det i fremtiden. For å gi et bilde på hvor mye penger det ligger her, har salget av klassisk og moderne kunst steget fra rundt to milliarder i 1995 til seksti milliarder i 2014. En vanlig sparekonto vil ikke gi deg høyest avkastning på pengene dine. Selv om du styrer med aksjer, kan det være at du ikke får like mye igjen for det som du trodde. Alternativ investering kan være nettopp det du trenger for å nå dine mål.

Aksjer

Hva er aksjer?

aksjeHvis tanken om å investere i aksjer skremmer deg, er du ikke alene. Falske løfter og historier hvor investorer enten gjør seg rike eller mister alt, forandrer oppfatningen av hva som er virkelighet for folk flest. Ved å tilegne seg litt ekstra forståelse om aksjemarkedet og hvordan aksjemarkedet fungerer, vil man kanskje finne ut at det ikke er så skummelt som man trodde i første omgang.

Så hva er aksjer?

Når du kjøper aksjer, kjøper du en del av et selskap. Når et selskap trenger penger, kan de “trykke” aksjer gjennom en såkalt emisjon. Prisen på aksjene er satt etter en taksering på hvor mye selskapet er verdt, hvor mange aksjer som skal selges og hva potensielle kjøpere er villige til å betale. Selskapet får beholde pengene fra salget og bruker dem til å ekspandere. Aksjeholdere og investorer fortsetter kjøp og salg av aksjene på markedet, selv om selskapet ikke lengre tjener penger. Selskapet tjener bare penger på det første salget.

Hvorfor kjøpe aksjer?

Aksjeholdere og investorer forsetter kjøp og salg av aksjene fordi verdien av selskapet forandres over tid. Her kan man tjene eller tape penger basert på om deres oppfatning stemmer overens med markedet. Markedet er aksjeholdere og investorer som kjøper og selger aksjer, som resulterer i prisendringer. Om aksjer stiger eller synker i verdi, er vanskelig å forutse, men over tid – har de en tendens til å stige etter hvert som økonomien vokser. Derfor velger mange å investere i en håndfull aksjer som de holder på lang sikt. Dette kan være en fordel slik at man slipper å bry seg om de konstante prisendringene i markedet. Målet er å tjene penger på aksjer i et selskap du mener har gode fremtidsutsikter og man bør derfor følge med på markedsundersøkelser for å tilegne seg kunnskap om riktige valg.

Enda ting som er viktig å tenke på når det kommer til selve aksjemarkedet, er at når prisen på aksjer går ned, blir selgere mer aggressiv og villig til å selge til lavere pris. Kjøpere blir også engstelig og også bare villig til å kjøpe til lavere og lavere pris. Prisen vil fortsette å falle helt til det treffer et punkt hvor kjøpere kommer inn igjen og byr høyere, som igjen resulterer i at prisene presses opp igjen.

Til syvende og sist bør man bruke penger man har råd til å miste, dersom man beveger seg inn på aksjemarkedet. Sjansen for at du tjener penger over tid, kan være stor, men det kommer helt ann evnen til å forutse markedet. Her er det kunnskap, research og kanskje en dose flaks som gjelder.

facebook logoGoogle+ logotwitter logo