Drammens kjente kulturpersonligheter.

Drammens kulturpersonligheter

Drammen har fostret mange kjente kulturpersonligheter. En av de mange var Per Sivle som levde fra 1857 til sin død i 1904. Han bodde storparten av livet i Drammen som voksen.  Han var en kjent forfatter av den folkelig e typen. Han var opptatt av politiske spørsmål og hadde en sterk nasjonal følelse.

Per sivle

Per Sivle var forfatter, lyriker og journalist.

Av hans mest kjente noveller må nevnes”Berre en hund”.  Av dikt kommer man ikke utenom”Den fyrste song”.  Han skrev også romaner og en av hans mest kjente her var”streik” som var bygget på et slag på Bragernes Torg hvor arbeidere som var i streik ble møtt med soldater fra Hæren.

Per Sivle har fått sin statue plassert i Drammen , nærmere lokalisert til Grønland torg. Statuen er utført av Merete Sejersted.

En annen kulturpersonlighet var Sigurd Christiansen født i 1891 og døde i 1947.  Han blir betraktet som av Norges største diktere. Han vant da også een stor nordisk konkurranse med romanen ”To levende og en død”. Han ble også internasjonalt berømt. Sigurd Christansen har også fått sin statue eller nærmere angitt en byste, laget av billedkunstneren Oddmund Raudberget, plassert utenfor Drammens teater.

Komponisten Johan Halvorsen var en annen kjent drammenser. Han var født i 1864 og døde i 1935.  Han var særlig kjent som teaterkomponist, men var også dirigent og utøvende musiker.

Statuen av Halvorsen er laget av Stinius Fredriksen og plassert på Karls Gundersens plass.

En annen personlighet som også bør nevnes i denne sammenheng er skikongen Torleif Haug med sine mange triumfer innen skisporten. Han har også fått sin statue. Den står plassert ved oppkjøring til Spiralen og er laget av Per Palle Storm.

 

0 kommentarer… add one

Legg igjen kommentar

Next Post:

Previous Post:

facebook logoGoogle+ logotwitter logo