Hva er effektiv temperatur ?

Effektiv temperatur ?

Hva vil det si når vi snakker om effektiv temperatur ?, noe som vi ofte hører meteorologene snakker om.
De fleste av oss har vel opplevd at jo sterkere det blåser, jo kaldere kjennes det ut. Effektiv temperatur benevner hvor mye kaldere vinder kan få luften til å føles for oss.
Den effektive temperaturen kan således ikke måles med et termometer, men beregnes ut fra angjeldene temperatur og vindforhold via en vindavkjølingsindeks med referanse til at huden blir ekstra avkjølt ved forskjellige vindstyrker. Til og med en moderat vind kan påvirke effektiv temperatur. F.eks. en frisk bris ( styrke 10) kan få en temperatur på minus 5 grader til å føles som om det er hele minus 22 grader.
Denne vindavkjølingsindeksen har derfor stor betydning for at vi ifører oss en korrekt påkledning i kaldt vær. Risiko for at vi pådrar oss forfrysninger avhenger ikke av tebillionphotos-1851313_small500mperturen vi kan måle i et termometer, men den effektive temperaturen som kroppen føler. I forskjellige sportsgrener må den enkelte deltaker som f.eks utforløpere ta høyde for den ekstra kuldepåvirkningen. Ved en hastighet i utforløypa på 20 meter i sekundet og en temperatur på minus 15 grader, vil den effektive temperaturen føles som mer enn minus 40 grader. Ved en så sterk effektiv temperatur er det stor risiko for forfrysninger av bare hudområder etter kort tid. Det at vind får kulde til å føles sterkere har sin årsak i at det isolerende luftlaget som er nær huden hele tiden, rett og slett blir blåst bort. Hvilket lånebeløp bør en velge.
Det isolerende luftlaget avgir lite varme i stille vær, men ved vind av ulike styrker øker dette varmetapet siden huden kommer i kontakt med ny kjølig luft.
Et annet fenomen er også sn varmeindeks som meteorologene benytter seg av og som tar sitt utgangspunkt i temperaturen vi avleser og luftfuktighet. Ved høy luftfuktighet, føler man det å være ekstra varmt siden svetten ikke fordamper så lett fra huden.

0 kommentarer… add one

Legg igjen kommentar

Next Post:

Previous Post:

facebook logoGoogle+ logotwitter logo