Generelt

Øker boligmarkedet klasseskillet i Norge?

Boligmarkedet og klasseskille i Norge

For de fleste boligeiere vil den største delen av formuen ligge i eiendom. Boligprisene stiger og de vil sannsynligvis fortsette å stige. Dette er et stort problem for leietakere, uten at alle helt vet det selv.

boligmarkedet

Boligmarkedet har gått en vei de siste årene

Prisene i de store byene Oslo, Bergen og Trondheim har steget jevnt og trutt de siste 20 årene. Eiendom har historisk sett vært en av de største kildene til oppsamling av formue for middelklassen. Grunnet økende press i arbeidsmarkedet, mangel på boliger i storbyene og boliggiganter som tjener millioner på utleie, har klasseskillet blitt mer og mer synlig.

Når boligprisene stiger i verdi, vil det ha direkte innflytelse på formuen til de som eier. De som leier, taper på det i form av leiekostnader som går direkte til huseier. Dette er penger de helst hadde betalt inn til seg selv i form av boliglån. I tillegg vil de heller ikke tjene ei krone på verdistigningen. Tvert i mot, vil leieprisene gå opp og det økonomiske skillet blir enda større.

En annen faktor er populariteten av det å leie. Unge mennesker i storbyen bor gjerne i bofellesskap for å unngå de skyhøye leieprisene man ellers må ut med. Der man tror at man sparer penger, er faktisk et uunngåelig tapsprosjekt. For eksempel, hvis en person betaler 8000 kroner i avdrag på boliglån og renter, er det ikke usannsynlig at leiligheten stiger så mye som 5000 kroner i verdi hver eneste måned. Hvis 3000 av de 8000 som betales er direkte nedbetaling av lån, vil man faktisk gå i null. Da bor man teknisk sett gratis, i motsetning til en som leier en identisk naboleilighet til samme pris, hvor 8000 går rett ut av vinduet. Dette blir en forskjell på 8000 kroner hver eneste måned for to som bor likt. Personen som eier “tjener” da nesten 100 000 kr mer enn han som leier kun fordi vedkommende eier stedet han bor.

Penger – Fem dårlige vaner om pengehåndtering

mann som balanser på line

Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og lommeboken

Gode intensjoner – dine penger

Penger og dine egne gode gode vilje mot deg selv er ikke alltid nok. Selv om du har gode intensjoner, kan du lett få problemer med økonomien. Særlig hvis du har dårlige vaner som sluker penger, uten at du vet helt selv hvor de tar veien. Ta en titt her og sørg for at du ikke er en av de som saboterer deg selv. Det er aldri for sent å snu!

Impulsive kjøp

Impulsive kjøp handler om følelser. Du ser et salg og du vil ikke gå glipp av sjansen. Før du vet ordet av det har du kjøpt noe du egentlig ikke har råd til i første omgang. For å bremse impulsive kjøp og å bruke for mye penger, kan du tvinge deg selv til å vente alt fra en dag til noen uker før du bestemmer deg. Det vil gi deg tid til å tenke over om dette er noe du virkelig trenger og mest sannsynlig kommer du frem til at det faktisk ikke er et nødvendig å bruke penger på.

Mangel på budsjett

Du vil aldri komme noen vei hvis du ikke vet hvor mye du får inn, hvor mye du bruker , og ikke minst, hva du bruker dem på. Et budsjett vil være til hjelp om man trenger endringer for å ikke gå tom hver måned.

Kredittkort

Hvis du ikke er i stand til å betale ned HELE kredittkortet hver måned, er bruk av kredittkort noe av det værste man kan gjøre. Særlig hvis det brukes til å leve dyrere enn man har råd til. Hver krone vil koste deg i form av renter, og man kan bruke flere år på å betale ned kjøp man ikke lengre husker at man gjorde.

Enkle løsninger

Enkle løsninger når man er på farten kan være både deilig og nødvendig dersom man er sent ute. Hvis man daglig går de enkle løsningene, vil latskapen koste deg. Gi opp ferdigmat og gjør matlaging en vane. Man kan for eksempel enkelt lage store måltider som posjoneres ut og bli en god lunch på jobb ut uka. Ikke kjøp kaffe på vei til jobb, men stå heller opp fem minutter tidligere og lag din egen. Litt ekstra arbeid kan man spare gode penger på.

Personlige uvaner med penger

Det er mange uvaner man kan vurdere å gi slipp på. Ikke bare for økonomien sin skyld, men for din egen del. Dette kan for eksempel være alkohol, tobakk, spill, unødvendig shopping og hyppige restaurantbesøk. Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og pengeboka!

Alternativ investering

Investering

Smart pengebruk handler ikke bare om sparing og budsjett, men også om investering. Legger du penger til side, og lar de ligge, vil de etter hvert synke i verdi og du taper på det over tid.

investering

Å spare er en investering i fremtiden

Investering kan være skummelt hvis du ikke forstår alternativene man sitter med. Tradisjonell investering, som aksjer og fond, er flott om du er fersk. Etter hvert som man modnes, kan det være lurt å utforske alternative former for investering. Disse former for investering vil utvide din portefølje og gir muligheter for høy avkastning. Når det er sagt, er ikke investering for alle. Det er svært viktig at man forstår markedet godt, før det puttes penger i det. For å forstå hva alternativ investering er, har vi her noen eksempler.

Eiendom

Dette har etterhvert blitt svært vanlig. Du kan kjøpe eiendom til lav verdi, pusse den opp og selge for umiddelbar profitt. Du kan også kjøpe eiendom til utleieformål og tjene grovt på en konstant månedtlig inntekt fra leietakere. Bakdelen ved investering i eiendom er at det generelt kreves en stor engangssum til å begynne med. Man kan få lån hos banken, men sitter fremdeles igjen med andre kostnader assosiert med eiendommen. I tillegg til dette, må du ha penger til renovering, dersom et videresalg er målet.

Samleobjekter

Et eksempel på samleobjekter kan være tegneserier. Med suksess i filmer som «The Avengers» og «The Amazing Spiderman», er det ikke rart at tegneserer stiger i popularitet. Hvis du har en interesse innenfor dette, kan det være et lurt sted å putte pengene dine. Her kan man finne tegneserier fra en hundrelapp til flere millioner. Selvsagt er det ingen garanti at tegneseriene vil selge for mer enn man kjøpte den for. Du må vite hva som er populært blant samlere og det vil naturligvis gi større avkastning om man tenker langsiktig investering.

Kunst

Hvis du vet å identifisere kunst og ser etter en langtidsinvestering, kan du kjøpe noe allerede i dag og selge det i fremtiden. For å gi et bilde på hvor mye penger det ligger her, har salget av klassisk og moderne kunst steget fra rundt to milliarder i 1995 til seksti milliarder i 2014. En vanlig sparekonto vil ikke gi deg høyest avkastning på pengene dine. Selv om du styrer med aksjer, kan det være at du ikke får like mye igjen for det som du trodde. Alternativ investering kan være nettopp det du trenger for å nå dine mål.

Å sove nok er viktig

Hvorfor er det viktig å sove godt?

vakker kvinne som sover godtÅ sove er selvsagt en normal og essensiell del av livet vårt. Men hvis vi tenker oss om – er det ikke en rar ting å gjøre?

På slutten av hver dag mister vi bevissthet og blir paralysert. Å sove for lite har gjort våre forfedre sårbar for ville dyr og andre farer. Så den potensielle risken, som er universell for pattedyr og mange andre arter, må ha en fordel når det kommer til utvikling og evolusjon? Forskning på dette området har lenge stått stille.  Men i det siste har en serie resultater gitt forskere et nytt lys og innsikt på hvorfor vi sover og hva som skjer når vi gjør det.

Så hvorfor sover vi?

Forskere er faktisk ikke helt sikker, men den generelle oppfatningen er at det lar kroppen og særlig hjernen tid til å gjenvinne seg. Ny forskning har vært i stand til å finne ut mer om den detaljerte prosessen som involverer søvn. Igjennom dagen bygger hjerneceller koblinger med andre deler av hjernen, som er et direkte resultat av nye opplevelser og impulser. Igjennom søvn, ser det ut til at de viktige koblingene blir styrket og de uviktige redusert. Eksperimenter med søvnforstyrrede rotter, har vist at prosessen som styrker og reduserer koblingene hovedsaklig skjer mens de sover. En gruppe ledet av Professor Maiken Nedergaard, ved Univsersitetet av Rochester Medisinke Senter i New York, oppdaget at et nettverk av mikroskopisk væskefyllte kanaler, som fjerner avfallsprodukter i hjernen – og at dette skjer fortrinnsvis når hjernen er skrudd av. Man kan tenke at det er som en hjemmefest. Du kan enten underholde gjester eller rydde huset, men du kan egentlig ikke gjøre begge deler samtidig.

Og hva skjer når man ikke får nok søvn?

Det vises at mangel på søvn forandrer måten genene i kroppens celler oppfører seg. Ny forskning viser at gener som involveres i betennelser får økt aktivitet og at genene responderer på søvnmangel som om kroppen er under stress. Denne mangelen på søvn, som våre forfedre gjerne hadde under stressede situasjoner, kunne dempe effekten av angrep fra ville dyr eller andre fiender. Det putter kroppen i en alarmtilstand slik at den er forberedt på skader. Nå i dag, er slike angrep lite sannsynlig for folk flest, men denne nye forskningen kan gi oss en link mellom søvnmangel og de negative innvirkningene det har på kroppen – som hjerteproblemer og slag.

Hva er effektiv temperatur ?

Effektiv temperatur ?

Hva vil det si når vi snakker om effektiv temperatur ?, noe som vi ofte hører meteorologene snakker om.
De fleste av oss har vel opplevd at jo sterkere det blåser, jo kaldere kjennes det ut. Effektiv temperatur benevner hvor mye kaldere vinder kan få luften til å føles for oss.
Den effektive temperaturen kan således ikke måles med et termometer, men beregnes ut fra angjeldene temperatur og vindforhold via en vindavkjølingsindeks med referanse til at huden blir ekstra avkjølt ved forskjellige vindstyrker. Til og med en moderat vind kan påvirke effektiv temperatur. F.eks. en frisk bris ( styrke 10) kan få en temperatur på minus 5 grader til å føles som om det er hele minus 22 grader.
Denne vindavkjølingsindeksen har derfor stor betydning for at vi ifører oss en korrekt påkledning i kaldt vær. Risiko for at vi pådrar oss forfrysninger avhenger ikke av tebillionphotos-1851313_small500mperturen vi kan måle i et termometer, men den effektive temperaturen som kroppen føler. I forskjellige sportsgrener må den enkelte deltaker som f.eks utforløpere ta høyde for den ekstra kuldepåvirkningen. Ved en hastighet i utforløypa på 20 meter i sekundet og en temperatur på minus 15 grader, vil den effektive temperaturen føles som mer enn minus 40 grader. Ved en så sterk effektiv temperatur er det stor risiko for forfrysninger av bare hudområder etter kort tid. Det at vind får kulde til å føles sterkere har sin årsak i at det isolerende luftlaget som er nær huden hele tiden, rett og slett blir blåst bort. Hvilket lånebeløp bør en velge.
Det isolerende luftlaget avgir lite varme i stille vær, men ved vind av ulike styrker øker dette varmetapet siden huden kommer i kontakt med ny kjølig luft.
Et annet fenomen er også sn varmeindeks som meteorologene benytter seg av og som tar sitt utgangspunkt i temperaturen vi avleser og luftfuktighet. Ved høy luftfuktighet, føler man det å være ekstra varmt siden svetten ikke fordamper så lett fra huden.

Hunder og huggormbitt

Er din hund bitt av huggorm..

huggorm

Det er igjen sesong for slanger og amfibier i Norge. Den eneste giftige ormen vi har i Norge-huggormen er til gjengjeld aktiv på solfylte og varme dager vi har nå. De benytter seg av solvarmen om dagen for å varme seg. Om natten er de aktive jegere etter mus og andre smådyr. De har raske bevegelser i alt terreng og er dyktige svømmere. De klatrer også i trær. Med andre ord ,  de kan påtreffes over alt i naturen. Hunder er særskilt utsatte for huggormbitt, siden de er nysgjerrige av natur og uten frykt og ikke minst kunnskap om at de kan være farlige. Dersom en hund blir bitt av en huggorm er det viktig at hunden holdes i ro og snarlig tar kontakt med en dyrlege. Naturlig nok er særlig valper utsatt for ormebitt som gjerne finner sted rundt snuten eller på potene. Bittet i seg selv kan være vanskelig å oppdage,  men det vil normalt oppstå en hevelse rundt bittet og denne hevelse vil øke etter hvert. Dette sammen med hundens øvrige symptomer på dårlig helse tilsier at hundeeieren må være på vakt og oppsøke dyrlege.

Huggormens gift er  kompleks sammensatt med innhold av forskjellige enzymer som påvirker huden rundt bittet og hele kroppen for øvrig.  Giften sprer seg fra bittet til andre kroppsdeler som igjen medfører produksjon av  kjemiske stoffer som histamin og andre.  Denne produksjonen kan igjen medføre indre blødninger og gi sjokktilstander samt skader på indre organer. Det er ikke bare giften i seg selv som er farlig,  men huggormens tenner er også infisert med bakterier.

Dersom hunden blir bitt av en huggorm er det nødvendigvis ikke livsfare for hunden,  men faren reduseres  sterkt dersom den snarlig kommer under kyndig veiledning av fagpersonale. Vanlig behandling er injeksjoner av kortison og intravenøst drypp med antibiotika, Ormeserum benyttes også.

Dersom ulykken er ute er det viktig å hemme giftens spredning gjennom blodårene. Dette kan man oppnå ved å legge på en bandasje på bittstedet og holde hunden mest mulig i ro.

Dersom hunden rører på seg,  hvilket er naturlig for en hund, vil giften kunne spre seg meget raskere  og fare for etterblødninger vil være større. Noen hunder i likhet med mennesker er også sterkt allergiske for bitt fra innsekter og huggorm og vil kunne få sterke reaksjoner med behov for snarlig medisinsk behandling.

Dette er dog unntak og de aller fleste ormebitt forårsaker ikke alvorlige skader og både hunder og dens eiere bør føle seg trygge i norske natur, bare man er oppmerksom på muligheten for ormebitt sjekker hunden etter tur i skog og mark og ikke minst følger med på dens oppførsel.

Drammens kjente kulturpersonligheter.

Drammens kulturpersonligheter

Drammen har fostret mange kjente kulturpersonligheter. En av de mange var Per Sivle som levde fra 1857 til sin død i 1904. Han bodde storparten av livet i Drammen som voksen.  Han var en kjent forfatter av den folkelig e typen. Han var opptatt av politiske spørsmål og hadde en sterk nasjonal følelse.

Per sivle

Per Sivle var forfatter, lyriker og journalist.

Av hans mest kjente noveller må nevnes”Berre en hund”.  Av dikt kommer man ikke utenom”Den fyrste song”.  Han skrev også romaner og en av hans mest kjente her var”streik” som var bygget på et slag på Bragernes Torg hvor arbeidere som var i streik ble møtt med soldater fra Hæren.

Per Sivle har fått sin statue plassert i Drammen , nærmere lokalisert til Grønland torg. Statuen er utført av Merete Sejersted.

En annen kulturpersonlighet var Sigurd Christiansen født i 1891 og døde i 1947.  Han blir betraktet som av Norges største diktere. Han vant da også een stor nordisk konkurranse med romanen ”To levende og en død”. Han ble også internasjonalt berømt. Sigurd Christansen har også fått sin statue eller nærmere angitt en byste, laget av billedkunstneren Oddmund Raudberget, plassert utenfor Drammens teater.

Komponisten Johan Halvorsen var en annen kjent drammenser. Han var født i 1864 og døde i 1935.  Han var særlig kjent som teaterkomponist, men var også dirigent og utøvende musiker.

Statuen av Halvorsen er laget av Stinius Fredriksen og plassert på Karls Gundersens plass.

En annen personlighet som også bør nevnes i denne sammenheng er skikongen Torleif Haug med sine mange triumfer innen skisporten. Han har også fått sin statue. Den står plassert ved oppkjøring til Spiralen og er laget av Per Palle Storm.

 

Norsk økonomi avtar i vekst

Den norske økonomiske veksten avtar.

Veksten i norsk økonomi har de siste årene vært svært høy, i motsetning  til våre nordiske naboland, Danmark, Sverige og Finland hvor økonomien nærmest har gått i krabbefart. I Nordisk Økonomisk  Oversikt som nylig er offentliggjort, har økonomene i blant annet Nordea  fortatt en vesentlig nedjustering av vekstprognosene for norsk økonomi.

økonomisk vekst

Er festen over?

Veksten i norsk økonomi var i fjoråret svakere enn det flere økonomer anslo i begynnelsen på 2013. Flere svakhetstegn synliggjorde seg utover høsten. Boligprisene faller,pivat forbruk har stagnert,igangsettingen av nye boliger synker. Videre er innvesteringer i oljevirksomheten i ferd med å nå toppen. Dette kommer etter flere år med god lønnsvekst og lav produktivitetsvekst,som har gitt næringslivet i Norge høye kostnader  og svekket  konkurranseevne. Dette kan være en årsak til at norske bedrifter  har mistet flere store kontrakter til utlandet for leveranser til oljesektoren. Boligbygging,privat forbruk og oljeinnvesteringer har vært vekstdrivende de senere år,og det er altså her det nå svikter.

Flere økonomer forventer  et betydelig  fall  både i boliginnvesteringer og fall i boligprisene de kommende to år. Som følge av svak vekst,en svakere krone samt bedre vekst hos være handelspartnere vil på den annen side dette kunne føre til at tradisjonell eksport  vil kunne vokse noe sterkere. Man forventer også at lavere økonomisk vekst  og høyere arbeidsledighet,vil tilsi at Norges Bank vil reagere ved å kutte i styringsrenten et par ganger med til sammen ½ prosentpoeng.

Dette vil imidlertid neppe føre til at den enkelte lånekunde som ønsker å låne penger, være seg det er lån til kjøp av bolig eller lån il andre formå,vil nyte godt av dette. Man forventer også at regjeringen vil vedta noe ekstra skattelettelser og ekstra bevilgninger i infrastrukturprosjekter og offentlige bygg som antas å kunne dempe vekstnedgangen i norsk økonomi,men ikke fjerne den.

God helse er god økonomi

Nordmenn og helse

De fleste nordmenn er blant de minst flinke til å mosjonere og holde sin helse  vedlike. I Europa er det kun engelskmenn som mosjonerer mindre enn oss nordmenn. For norsk helsevesen er dette faktisk en stor utfordring.

helse mosjon golfDersom vi hadde vært flinkere til å  mosjonere og være fysisk aktive hadde Norge spart masse penger på det stadig økende helsebudsjett. Tallenes tale er klare,nemlig at kun 30 min. mosjon hver dag vil gi oss en bedre form, med mindre antall plager og sykdommer. Og ikke minst viktig redusere bruken av penger over statsbudsjettet. Regjeringen har derfor også besluttet å sette klare og nye prioriteringer  for hvorledes f.eks  bevilgningene til idretten skal brukes. Idretten tilføres som kjent mange penger hvert år, hvilket tilsier at man må prioritere pengebruken på best mulig måte.

Det er et samfunnsansvar for alle idrettsgrener å stimulere folk til fysisk aktivitet. Her kommer golfsporten inn som en viktig del,ikke minst for den godt voksne del av befolkningen,som ved normal helse kan påregne å  dyrke sin idrett i mange år også etter pensjonsalderen. Dette er heller ikke noen kostbar idrett sammenlignet  med øvrige idretter som f.eks ski og fotball.

For kr.2.000 til 3.000 kan man kjøpe et brukbart sett golfklubber og dette er jo relativt sett ikke masse penger i dag. I hvert fall ikke sammenliknet med helsegevinsten som oppnås. For al del kan man selvsagt anvende mye mer penger enn dette,dersom man investerer i alt mulig utstyr som er å få kjøpt på markedet. Man kan også i flere klubber få lånt nødvendig utstyr eller hvis man appsolutt skal eie alt selv og bli en såkalt utstyrsfreak som vi kjenner fra all idrett, er det jo i dag gode muligheter til å låne penger for å investere i forskjellig golfutstyr.

At golfaktivitet er sundt er det ingen tvil. Det foreligger forskning fra både Norge og Sverige som viser at aktive golfere i snitt lever 5 år lengre,takket være den fysiske aktivitet som golf innebærer. Det er derfor vel anvendte penger for å få en bedre alderdom med best mulig helse.

Golfen har således en viktig misjon.Ta utfordringen,bruk noen penger og anskaff golfutstyr for å sikre deg en bedre helse,men ikke minst opplev en meget hyggelig hobby.

Pengene ruller inn i Spania

Tilbakeføring av pengene til Spania

Utenlandske selskaper er igjen så interesserte i Spania at pengene ruller inn.  Den spanske nasjonalbanken har nettopp offentliggjort tall som viser at utlendinger  de første åtte mnd i 2013 investerte for til sammen 18.757 milliarder euro. Det er nesten dobbelt så mye som i hele 2012 og det høyeste beløp siden 2008.

spaineuro

Når man trekker fra de 6.691 milliarder euro som spanjolene investerte i utlandet,gir det et pluss på drøyt 12 milliarder euro.

Blant de mest bemerkelsesverdige avtalene er en inngått av et investeringsfond tilknyttet den kjente medgrunnleggeren av  Microsoft, Bill Gates,som har kjøpt en del av konstruksjonsselskapet FCC. Det har blitt sett på som en delvis friskmelding av  Spania etter krisen at en av verdens rikeste menn  har valgt å investere her, selv  om det i følge avisen El Pais er tvilspmt om mannen selv har  vært med på å treffe  beslutningen.

Flere amerikanske  selskaper har vist seg på markedet, og det har også latinamerikanske,japanske og kinesiske. Det kinesiske oljeselskapet Sinopec holder på  å forhandle om en avtale med spanske Repsol om oppkjøp av selskapets  30 prosent andel i naturgasselskapet Gas Natural,hvis verdi er anslått til 52 milliarder euro. Eksperter forventer at årets første kvartal(2014)  blir enda bedre på denne fronten fordi det nå merkes en helt annen  holdning til  Spania enn i de mørke tider for ikke så lenge siden da man fryktet at Spania bare hadde valget mellom den europeiske  hjelpepakken og økonomisk kollaps.

Den positive tendensen  har smittet over på børsen  der de største av de spanske selskapene på aksjeindeksen Ibex 35 siden januar 2013 har steget med over 20%.

facebook logoGoogle+ logotwitter logo