økonomi

Penger – Fem dårlige vaner om pengehåndtering

mann som balanser på line

Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og lommeboken

Gode intensjoner – dine penger

Penger og dine egne gode gode vilje mot deg selv er ikke alltid nok. Selv om du har gode intensjoner, kan du lett få problemer med økonomien. Særlig hvis du har dårlige vaner som sluker penger, uten at du vet helt selv hvor de tar veien. Ta en titt her og sørg for at du ikke er en av de som saboterer deg selv. Det er aldri for sent å snu!

Impulsive kjøp

Impulsive kjøp handler om følelser. Du ser et salg og du vil ikke gå glipp av sjansen. Før du vet ordet av det har du kjøpt noe du egentlig ikke har råd til i første omgang. For å bremse impulsive kjøp og å bruke for mye penger, kan du tvinge deg selv til å vente alt fra en dag til noen uker før du bestemmer deg. Det vil gi deg tid til å tenke over om dette er noe du virkelig trenger og mest sannsynlig kommer du frem til at det faktisk ikke er et nødvendig å bruke penger på.

Mangel på budsjett

Du vil aldri komme noen vei hvis du ikke vet hvor mye du får inn, hvor mye du bruker , og ikke minst, hva du bruker dem på. Et budsjett vil være til hjelp om man trenger endringer for å ikke gå tom hver måned.

Kredittkort

Hvis du ikke er i stand til å betale ned HELE kredittkortet hver måned, er bruk av kredittkort noe av det værste man kan gjøre. Særlig hvis det brukes til å leve dyrere enn man har råd til. Hver krone vil koste deg i form av renter, og man kan bruke flere år på å betale ned kjøp man ikke lengre husker at man gjorde.

Enkle løsninger

Enkle løsninger når man er på farten kan være både deilig og nødvendig dersom man er sent ute. Hvis man daglig går de enkle løsningene, vil latskapen koste deg. Gi opp ferdigmat og gjør matlaging en vane. Man kan for eksempel enkelt lage store måltider som posjoneres ut og bli en god lunch på jobb ut uka. Ikke kjøp kaffe på vei til jobb, men stå heller opp fem minutter tidligere og lag din egen. Litt ekstra arbeid kan man spare gode penger på.

Personlige uvaner med penger

Det er mange uvaner man kan vurdere å gi slipp på. Ikke bare for økonomien sin skyld, men for din egen del. Dette kan for eksempel være alkohol, tobakk, spill, unødvendig shopping og hyppige restaurantbesøk. Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og pengeboka!

Hvordan bruke et kredittkort smartest mulig?

Kredittkort

Å skaffe seg sitt første kredittkort er et stort steg. Kredittkort gir deg muligheter til å dekke uforutsette utgifter, som kan redde deg ut av betalingsanmerkninger, purringer og inkassokrav. Problemet med kredittkort er at det lett kan misbrukes, som kan føre til langsiktig gjeld og økonomiske problemer. Derfor er det viktig å forstå når man skal bruke det og når man burde unngå. For folk flest handler det i bunn og grunn om sunn fornuft.

Hvorfor kredittkort?

Hvorfor kredittkort?

En generell ting man kan tenke på når man skaffer seg sitt første kredittkort, er å gjøre små kjøp, for så å betale det ned igjen så fort som mulig. Det vil vise banken din at du kan bruke et kredittkort ansvarlig, som igjen styrker tilliten. Dette kan gjøre ting lettere når du kanskje senere skal søke lån til bolig, bil eller noe annet viktig.

Flere kredittkort på en gang

Noe man for all del bør unngå, er å skaffe flere kredittkort på en gang. Akkurat slik som å bruke for mye penger på et kredittkort skader ryktet ditt hos banker, vil også det å åpne flere kredittkort ha samme effekt. Da kan du fremstå som at du plutselig trenger mer penger enn du tjener, som gjør at det å låne penger til deg ser risikabelt ut. Å holde styr på flere kredittkort i bruk kan være forvirrende og man kan fort ende opp i en økonomisk situasjon man helst vil unngå. En regel for kredittkortbruk vil for de fleste være å aldri bruke penger man ikke har eller vet at man får inn i nær fremtid. Unngå at du venter flere måneder med å betale ned kredittgjeld, da det har en tendens til å bygge seg opp og du ender opp med å betale mye i renter. Gjør det heller så snart du får penger på konto og la det være en førsteprioritet.

En annen ting man kan tenke på, er at svært mange kredittkortavtaler også har en rekke kundefordeler. Dette, for å lokke til seg nye kunder. Disse fordelene kan for eksempel være lave eller ingen rente de første månedene, tilbud og prosenter tilbake av enkelte kjøp, poeng ved kjøp (for eksempel flyreiser) som kan brukes til eventuelle bonuser. Bruk dette til din fordel, for over tid, kan det spare deg mye penger.

Alternativ investering

Investering

Smart pengebruk handler ikke bare om sparing og budsjett, men også om investering. Legger du penger til side, og lar de ligge, vil de etter hvert synke i verdi og du taper på det over tid.

investering

Å spare er en investering i fremtiden

Investering kan være skummelt hvis du ikke forstår alternativene man sitter med. Tradisjonell investering, som aksjer og fond, er flott om du er fersk. Etter hvert som man modnes, kan det være lurt å utforske alternative former for investering. Disse former for investering vil utvide din portefølje og gir muligheter for høy avkastning. Når det er sagt, er ikke investering for alle. Det er svært viktig at man forstår markedet godt, før det puttes penger i det. For å forstå hva alternativ investering er, har vi her noen eksempler.

Eiendom

Dette har etterhvert blitt svært vanlig. Du kan kjøpe eiendom til lav verdi, pusse den opp og selge for umiddelbar profitt. Du kan også kjøpe eiendom til utleieformål og tjene grovt på en konstant månedtlig inntekt fra leietakere. Bakdelen ved investering i eiendom er at det generelt kreves en stor engangssum til å begynne med. Man kan få lån hos banken, men sitter fremdeles igjen med andre kostnader assosiert med eiendommen. I tillegg til dette, må du ha penger til renovering, dersom et videresalg er målet.

Samleobjekter

Et eksempel på samleobjekter kan være tegneserier. Med suksess i filmer som «The Avengers» og «The Amazing Spiderman», er det ikke rart at tegneserer stiger i popularitet. Hvis du har en interesse innenfor dette, kan det være et lurt sted å putte pengene dine. Her kan man finne tegneserier fra en hundrelapp til flere millioner. Selvsagt er det ingen garanti at tegneseriene vil selge for mer enn man kjøpte den for. Du må vite hva som er populært blant samlere og det vil naturligvis gi større avkastning om man tenker langsiktig investering.

Kunst

Hvis du vet å identifisere kunst og ser etter en langtidsinvestering, kan du kjøpe noe allerede i dag og selge det i fremtiden. For å gi et bilde på hvor mye penger det ligger her, har salget av klassisk og moderne kunst steget fra rundt to milliarder i 1995 til seksti milliarder i 2014. En vanlig sparekonto vil ikke gi deg høyest avkastning på pengene dine. Selv om du styrer med aksjer, kan det være at du ikke får like mye igjen for det som du trodde. Alternativ investering kan være nettopp det du trenger for å nå dine mål.

Aksjer

Hva er aksjer?

aksjeHvis tanken om å investere i aksjer skremmer deg, er du ikke alene. Falske løfter og historier hvor investorer enten gjør seg rike eller mister alt, forandrer oppfatningen av hva som er virkelighet for folk flest. Ved å tilegne seg litt ekstra forståelse om aksjemarkedet og hvordan aksjemarkedet fungerer, vil man kanskje finne ut at det ikke er så skummelt som man trodde i første omgang.

Så hva er aksjer?

Når du kjøper aksjer, kjøper du en del av et selskap. Når et selskap trenger penger, kan de “trykke” aksjer gjennom en såkalt emisjon. Prisen på aksjene er satt etter en taksering på hvor mye selskapet er verdt, hvor mange aksjer som skal selges og hva potensielle kjøpere er villige til å betale. Selskapet får beholde pengene fra salget og bruker dem til å ekspandere. Aksjeholdere og investorer fortsetter kjøp og salg av aksjene på markedet, selv om selskapet ikke lengre tjener penger. Selskapet tjener bare penger på det første salget.

Hvorfor kjøpe aksjer?

Aksjeholdere og investorer forsetter kjøp og salg av aksjene fordi verdien av selskapet forandres over tid. Her kan man tjene eller tape penger basert på om deres oppfatning stemmer overens med markedet. Markedet er aksjeholdere og investorer som kjøper og selger aksjer, som resulterer i prisendringer. Om aksjer stiger eller synker i verdi, er vanskelig å forutse, men over tid – har de en tendens til å stige etter hvert som økonomien vokser. Derfor velger mange å investere i en håndfull aksjer som de holder på lang sikt. Dette kan være en fordel slik at man slipper å bry seg om de konstante prisendringene i markedet. Målet er å tjene penger på aksjer i et selskap du mener har gode fremtidsutsikter og man bør derfor følge med på markedsundersøkelser for å tilegne seg kunnskap om riktige valg.

Enda ting som er viktig å tenke på når det kommer til selve aksjemarkedet, er at når prisen på aksjer går ned, blir selgere mer aggressiv og villig til å selge til lavere pris. Kjøpere blir også engstelig og også bare villig til å kjøpe til lavere og lavere pris. Prisen vil fortsette å falle helt til det treffer et punkt hvor kjøpere kommer inn igjen og byr høyere, som igjen resulterer i at prisene presses opp igjen.

Til syvende og sist bør man bruke penger man har råd til å miste, dersom man beveger seg inn på aksjemarkedet. Sjansen for at du tjener penger over tid, kan være stor, men det kommer helt ann evnen til å forutse markedet. Her er det kunnskap, research og kanskje en dose flaks som gjelder.

EU press på Norge

EU presser Norge til å betale ut pensjoner

eu pressEU presser Norge til å betale ut pensjoner til  spanske sjømenn som arbeidet i den Norske handelsflåten mellom  1960 og 1994 og som betalte skatt til Norge, hvilket altså norske myndigheter inntil nå ikke har gjort. EU har nå blandet seg inn i denne problematikken og krever at man kommer frem til en løsning.  Det har vært mange forhandlinger gjennom flere år mellom  Norge og Spania uten at man så langt har lykkes å komme til enighet. En løsningen synes fortsatt å være langt unna.

Spania har derfor brakt saken inn for  EU og kommisæren for  sysselsetting og  sosialpolitikk hvis navn er  Laszlo Andor. Han skisserer etter sin mening en enkel løsning,nemlig at Norge må velge mellom å betale pensjon til de spanske sjømennene eller tilbakebetale skatten de trakk fra  lønnen under deres arbeidsforhold til Norge.

Dette gjelder mange tusen spanjoler ,hovedsakelig fra  den nordvestlige regionen  Galicia, som arbeidet om bord på norskregistrerte  lasteskip, slepebåter og øvrige skip i den norske handelsflåten.  Alle sjømennene betalt skatt til Norge, selv om de var bosatt  i Spania og fulgte således den daværende  skattepliktsavtalen mellom Spania og Norge.

EU parlamentet konkluderte faktisk for 2 år siden at de spanske sjømenn dette omfatter  er å betrakte som ofre for en alvorlig  og sosial urettferdighet fra Norges side,uten at dette har medført noen endring fra  i den norske  politikken. De spanske sjømennene  overveier derfor å bringe saken inn for den europeiske menneskerettsdomstolen i  Strasbourg,dersom ikke forhandlingene fører frem.

Krisen på Krim – Økonomiske sanksjoner

Med Russiske troppers inntog på Krim er faren for en nærstående væpnet konflikt mellom Ukraina og Russland høyst reell. Utvikler dette seg til en militær konflikt vil det bli alvorlige  samfunnsøkonomiske kostnader for hele verden.

Olje og gass

ukr_rusUSAs og Ukrainsk økonomier er ikke veldig nært forbundet. I krisens første fase vil ikke USAs økonomi rammes hardt. Mindre enn 5% av USAs oljeimport stammer fra Russland. EU derimot, og den europeiske økonomien vil hurtig merke krisen. EU er avhengig av russisk råolje og naturgass. I 2010 kom ca. 30% av EUs råolje- og gassimport fra Russland. Om konflikten med påfølgende sanksjoner både fra EU og Russland fortsetter vil det være enkelt å tenke seg at Russland svarer med å kutte leveranser av olje og gass til EU. Det som taler imot at Russland vil kutte eksport av olje og gass til EU, er at andelen av eksporten utgjør ca 80% av deres totale olje og gasseksport.  Mao. Det vil umiddelbart ha enorme konsekvenser også for Russisk økonomi om det kommer til kutt, eller uteblivelse av olje og gassleveranser til EU. Samtidig har USAs “oljemuskler” styrke nok til å i lang tid forsyne markedet med olje fra sine strategiske lagre.

Effekt på norsk økonomi

Som i så mange andre konflikter mellom land der olje og gass er et potensielt sanksjonsvåpen, vil effekten på norsk økonomi i første omgang være positiv. Dette fordi det som regel fører til en økning i pris på både råolje og gass, og Norges inntekter øker. Det første menigmann sannsynligvis vil merke av en slik konflikt er økning av drivstoffpriser, og økte priser på flyreiser.

Økonomiske sanksjoner frem og tilbake mellom partene i konflikten vil på sikt ha effekt både på Russlands, EU og USAs økonomi. Med gitt volatilitet av hele situasjonen som utspiller seg, er det nesten umulig å forutsi hvordan eventuelle hendelser vil påvirke den globale økonomien over tid. Det er bare å håpe på at verdens ledere bruker fornuft og finner gode løsninger som forhindrer opptrapping av konflikten, både økonomisk og militært.

Norsk økonomi avtar i vekst

Den norske økonomiske veksten avtar.

Veksten i norsk økonomi har de siste årene vært svært høy, i motsetning  til våre nordiske naboland, Danmark, Sverige og Finland hvor økonomien nærmest har gått i krabbefart. I Nordisk Økonomisk  Oversikt som nylig er offentliggjort, har økonomene i blant annet Nordea  fortatt en vesentlig nedjustering av vekstprognosene for norsk økonomi.

økonomisk vekst

Er festen over?

Veksten i norsk økonomi var i fjoråret svakere enn det flere økonomer anslo i begynnelsen på 2013. Flere svakhetstegn synliggjorde seg utover høsten. Boligprisene faller,pivat forbruk har stagnert,igangsettingen av nye boliger synker. Videre er innvesteringer i oljevirksomheten i ferd med å nå toppen. Dette kommer etter flere år med god lønnsvekst og lav produktivitetsvekst,som har gitt næringslivet i Norge høye kostnader  og svekket  konkurranseevne. Dette kan være en årsak til at norske bedrifter  har mistet flere store kontrakter til utlandet for leveranser til oljesektoren. Boligbygging,privat forbruk og oljeinnvesteringer har vært vekstdrivende de senere år,og det er altså her det nå svikter.

Flere økonomer forventer  et betydelig  fall  både i boliginnvesteringer og fall i boligprisene de kommende to år. Som følge av svak vekst,en svakere krone samt bedre vekst hos være handelspartnere vil på den annen side dette kunne føre til at tradisjonell eksport  vil kunne vokse noe sterkere. Man forventer også at lavere økonomisk vekst  og høyere arbeidsledighet,vil tilsi at Norges Bank vil reagere ved å kutte i styringsrenten et par ganger med til sammen ½ prosentpoeng.

Dette vil imidlertid neppe føre til at den enkelte lånekunde som ønsker å låne penger, være seg det er lån til kjøp av bolig eller lån il andre formå,vil nyte godt av dette. Man forventer også at regjeringen vil vedta noe ekstra skattelettelser og ekstra bevilgninger i infrastrukturprosjekter og offentlige bygg som antas å kunne dempe vekstnedgangen i norsk økonomi,men ikke fjerne den.

facebook logoGoogle+ logotwitter logo