Studielån og stipend – tjener du for mye?

 Studielån lønner seg

De fleste studenter i Norge som studerer på heltid mottar i dag støtte fra Statens Lånekasse i form av studielån. 40% av lånet omgjøres til stipend om studenten består eksamen og tar 30 studiepoeng på et semester. Forutsetningen er at man er såkalt borteboer, altså ikke bor hos foreldre/besteforeldre mens man mottar støtten. Mange som studerer har deltidsjobber for å spe på pengene de mottar fra Lånekassen. Det er selvfølgelig i stort sett alle aspekt bare positivt at en finner tid til å tjene til livets opphold ved siden av studiene. Men i forhold til studie lån og stipend er der noe en må ta hensyn til om en ikke skal bli straffet for å tjene litt ekstra.

student studielån

De fleste studenter tar studielån.

Det er viktig å være obs på at man ikke kan tjene over en viss grense, da blir nemlig stipendet redusert drastisk. For 2014 er grensen satt til 157 000,-. Tjener du mer enn dette brutto i 2014 vil stipendet reduseres og en andel bli om til lån. Du kan heller ikke ha for høy ligningsformue, grensen er satt til 357 000,- for enslige mottakere av stipend.

For mer detaljerte tall kan du besøke denne linken. Det er verdt å merke seg at om man bare mottar støtte for et halvt år med studier, altså et semester, kan inntekten være oppunder 400 000,- brutto før stipendet reduseres. I bruttoinntekten inngår alt av skattbar inntekt, men også renteinntekter, aksjegevinst og evt. skattbare leieinntekter.

Det er en bred enighet om at det å ta studielån lønner seg til og med om du ikke kan få lånet gjort om til stipend. Pengene er rentefrie i hele perioden du er under utdanning, og når lånet omsider skal tilbakebetales er renten svært lav, for tiden rundt 2,5 %. Om man setter bort deler av pengene på en høyrentekonto med 3,5 % rente tjener man faktisk på å benytte seg av  studielån. Dette er for øvrig å spekulere med statlige støtteordninger og anbefales derfor ikke.

 

0 kommentarer… add one

Legg igjen kommentar

Next Post:

Previous Post:

facebook logoGoogle+ logotwitter logo