penger

Penger – Fem dårlige vaner om pengehåndtering

mann som balanser på line

Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og lommeboken

Gode intensjoner – dine penger

Penger og dine egne gode gode vilje mot deg selv er ikke alltid nok. Selv om du har gode intensjoner, kan du lett få problemer med økonomien. Særlig hvis du har dårlige vaner som sluker penger, uten at du vet helt selv hvor de tar veien. Ta en titt her og sørg for at du ikke er en av de som saboterer deg selv. Det er aldri for sent å snu!

Impulsive kjøp

Impulsive kjøp handler om følelser. Du ser et salg og du vil ikke gå glipp av sjansen. Før du vet ordet av det har du kjøpt noe du egentlig ikke har råd til i første omgang. For å bremse impulsive kjøp og å bruke for mye penger, kan du tvinge deg selv til å vente alt fra en dag til noen uker før du bestemmer deg. Det vil gi deg tid til å tenke over om dette er noe du virkelig trenger og mest sannsynlig kommer du frem til at det faktisk ikke er et nødvendig å bruke penger på.

Mangel på budsjett

Du vil aldri komme noen vei hvis du ikke vet hvor mye du får inn, hvor mye du bruker , og ikke minst, hva du bruker dem på. Et budsjett vil være til hjelp om man trenger endringer for å ikke gå tom hver måned.

Kredittkort

Hvis du ikke er i stand til å betale ned HELE kredittkortet hver måned, er bruk av kredittkort noe av det værste man kan gjøre. Særlig hvis det brukes til å leve dyrere enn man har råd til. Hver krone vil koste deg i form av renter, og man kan bruke flere år på å betale ned kjøp man ikke lengre husker at man gjorde.

Enkle løsninger

Enkle løsninger når man er på farten kan være både deilig og nødvendig dersom man er sent ute. Hvis man daglig går de enkle løsningene, vil latskapen koste deg. Gi opp ferdigmat og gjør matlaging en vane. Man kan for eksempel enkelt lage store måltider som posjoneres ut og bli en god lunch på jobb ut uka. Ikke kjøp kaffe på vei til jobb, men stå heller opp fem minutter tidligere og lag din egen. Litt ekstra arbeid kan man spare gode penger på.

Personlige uvaner med penger

Det er mange uvaner man kan vurdere å gi slipp på. Ikke bare for økonomien sin skyld, men for din egen del. Dette kan for eksempel være alkohol, tobakk, spill, unødvendig shopping og hyppige restaurantbesøk. Hvis du vet du har noen, kutt de dårlige vanene og gjør livet bedre for deg selv og pengeboka!

Alternativ investering

Investering

Smart pengebruk handler ikke bare om sparing og budsjett, men også om investering. Legger du penger til side, og lar de ligge, vil de etter hvert synke i verdi og du taper på det over tid.

investering

Å spare er en investering i fremtiden

Investering kan være skummelt hvis du ikke forstår alternativene man sitter med. Tradisjonell investering, som aksjer og fond, er flott om du er fersk. Etter hvert som man modnes, kan det være lurt å utforske alternative former for investering. Disse former for investering vil utvide din portefølje og gir muligheter for høy avkastning. Når det er sagt, er ikke investering for alle. Det er svært viktig at man forstår markedet godt, før det puttes penger i det. For å forstå hva alternativ investering er, har vi her noen eksempler.

Eiendom

Dette har etterhvert blitt svært vanlig. Du kan kjøpe eiendom til lav verdi, pusse den opp og selge for umiddelbar profitt. Du kan også kjøpe eiendom til utleieformål og tjene grovt på en konstant månedtlig inntekt fra leietakere. Bakdelen ved investering i eiendom er at det generelt kreves en stor engangssum til å begynne med. Man kan få lån hos banken, men sitter fremdeles igjen med andre kostnader assosiert med eiendommen. I tillegg til dette, må du ha penger til renovering, dersom et videresalg er målet.

Samleobjekter

Et eksempel på samleobjekter kan være tegneserier. Med suksess i filmer som «The Avengers» og «The Amazing Spiderman», er det ikke rart at tegneserer stiger i popularitet. Hvis du har en interesse innenfor dette, kan det være et lurt sted å putte pengene dine. Her kan man finne tegneserier fra en hundrelapp til flere millioner. Selvsagt er det ingen garanti at tegneseriene vil selge for mer enn man kjøpte den for. Du må vite hva som er populært blant samlere og det vil naturligvis gi større avkastning om man tenker langsiktig investering.

Kunst

Hvis du vet å identifisere kunst og ser etter en langtidsinvestering, kan du kjøpe noe allerede i dag og selge det i fremtiden. For å gi et bilde på hvor mye penger det ligger her, har salget av klassisk og moderne kunst steget fra rundt to milliarder i 1995 til seksti milliarder i 2014. En vanlig sparekonto vil ikke gi deg høyest avkastning på pengene dine. Selv om du styrer med aksjer, kan det være at du ikke får like mye igjen for det som du trodde. Alternativ investering kan være nettopp det du trenger for å nå dine mål.

facebook logoGoogle+ logotwitter logo